Veckan som gått

 Vetenskapsradions veckomagasin har tagit semester. Men vi vill ändå bjuda på en liten sammanfattning av några saker som vi tycker är intressanta från veckan som gått.

Denna vecka handlar det bl a om sensationen att materia och antimateria kan hittas på samma ställe, om konsekvenserna för fildelningsförbudet i USA, om rymdfärjor och ITER-laboratoriet i Cadarache i Frankrike.

Yin och Yang på riktigt

Kinesiska forskare har upptäckt att materia och antimateria kan existera samtidigt - man har hittat en ny typ av atom, som i mycket liknar väteatomen med en kärna kring vilken en elektron cirklar. Den nya atomen, som beskrivs som antimateria, har i stället en negativt laddad proton i omloppsbanan. Nyheten presenterades vi världskonferensen i partikelfysik vid Uppsala universitet, och professor Tord Ekelöf delgav oss nyheten

Slaget om copyright på datorn

Vad innebär fildelningsförbudet såsom det formulerats i USA? Där går man ett steg längre än här och kriminaliserar ocks verktygen, mjukvaran som gör fildelning möjlig at använda för att kringgå copyright och upphovsrätt. Informatikforskare Mathias Klang från Göteborgs universitet resonerar kring fallgroparna. Det kan rentav bli en tolkningsfråga vad som är ett fildelningsprogram, säger han, en sökmotor som Google kan också användas. Dessutom är inte all fildelning olaglig - samma program som används illegalt används också för att ditribuera gratismaterial från nätet, som Linux.

Rymdfärjorna lyfter igen

Under torsdagen kom meddelandet att NASA ska ta upp rymdfärder med färjorna igen. Sedan Columbia-olyckan 2003 har ingenting hänt utåt sett, men under tiden har man sett över material och utrustning, och bytt ut sådant som visat sig vara olämpligt - en hel del, enligt Rymdbolagets chef Sven Grahn.  Med färjestarterna närmar sig också rymddebuten för Christer Fugelsang, vår svenske astronaut.

Nyheter i korthet

-Göteborgsforskaren professor Christoffer Gillberg  dömdes för att ha förstört sin forskningsdokumentation av barn med koncentrationssvårigheter.
Medicinetiker professor Göran Hermerén menar att det går det att förena forskningens krav på öppenhet och kontroll, med försökspersonernas rätt till att få vara anonyma.
 

-Pelarna som vindkraftverken till havs står på lockar mängder med fisk som kan äta  alger som växer på pelarna och få skydd bland de enorma bankar av blåmusslor som växer på pelarna.
 Vindkraftpelarna kan  rentav komma att bilda  ett slags reservat både för  småfisk och torsk. Dan Wilhelmsson vid Stockholms universitethar studerat 12 vindkraftverk i drift i Kalmarsund

-Så blev det Frankrike och EU som vann dragkampen med Japan om att bygga ITER, världens hittills största kraftverk för fusionsenergi.
Iter blir världens största fusionsreaktor, där lätta atomkärnor slås ihop och då frigörs mycket energi, precis som i solen.Hur påverkar beslutet EUs och framför allt Sveriges Fusionsforsking -   Jim Drake, professor vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm som leder fusionsforskningen där säger att man nu helt inriktar sig på ITER, och att partikelforskning i framtiden kommer att bli en attraktiv forskarbana.