Orangutang ser fundersam ut
Ett juicetest visar att orangutanger kan föreställa sig vad som ska hända i framtiden. Orangutangen på bilden var inte med i experimentet. Foto: Takeshi Mizukoshi

Orangutang i juicetest – kunde förutse olika smaker

Liksom människor kan orangutanger förutsäga vilka smakblandningar som brukar vara godast. Det visar en ny studie.

Forskare i Lund ville testa om fler djur än människan kan ha förmågan till det som på engelska brukar kallas för "affective forecasting". Det innebär att man i förväg kan föreställa sig vad man kommer att känna i en viss situation.

Forskarna hittade också tydliga tecken på detta när det gäller smakupplevelser.

De använde en orangutang och tio människor som redan visste hur olika sorters fruktjuicer, och även vinäger, smakade. De fick sedan välja mellan juiceblandningar de inte hade smakat på förut

Liksom människorna kunde orangutangen förutsäga vilka blandningar som borde vara godast.

– Tricket är att när man blandar i en helt ny kombination som den här apan aldrig har smakat. Vi ville se om han bara valde slumpmässigt, vilket man borde göra om man inte kan föreställa sig hur smaken ska bli. Men det gjorde han inte, säger Mathias Osvath som är docent i kognitiv zoologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Genom experimentet vill forskarna förstå hur vår förmåga att planera och fatta beslut inför framtiden har utvecklats.

Så här gick testet till: Se video


Referens: Gabriela-Alina Sauciuc et al. Affective forecasting in an orangutan: predicting the hedonic outcome of novel juice mixes. Animal Cognition 11 augusti 2016. DOI: 10.1007/s10071-016-1015-0)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".