En gummibaserad mjuk robot med bläckfiskform.
Forskarna kallar sin helt mjuka robot för "octobot". Foto: Ryan Truby, Michael Wehner, and Lori Sanders, Harvard University

Här är roboten som bara är mjuk

Slagtålig bläckfisk av gummi
1:21 min

En robot som helt och hållet består av mjuka material har tagits fram av forskare vid Harvard-universitetet i USA.

Tidigare när mjuka robotar tillverkats har de ändå behövt vara kopplade till, eller innehålla, något hårt för att kunna fungera. Men det har man alltså lyckats komma ifrån nu.

Forskarna har konstruerat en liten bläckfiskformad robot som kan konsten att med fyra åt gången lyfta och sänka på sina åtta armar.

I grunden är den gjord av ett gummibaserat material.

– Sedan lägger man in en massa tredimensionella kanaler i gummit. Och man gör det på ett sådant sätt att om du blåser in luft i någon av kanalerna, då expanderar strukturen så att den rör sig, säger materialforskaren Max Hamedi som själv har jobbat tillsammans med den amerikanska forskargruppen som konstruerat roboten.

Men i det här fallet används inte vanlig luft utan gas som bildas från kemiska reaktioner med väteperoxid.

Det blir som en liten förbränningsmotor inuti bläckfiskroboten. När väteperoxiden är slut så slutar också roboten att röra på sig.

Exakt vad en sådan här fullständigt mjuk robot skulle kunna användas till har Max Hamedi inget svar på. Men han menar att det är intressant att föreställa sig möjligheterna.

– Den kanske kan tåla slag på ett annat sätt. Så det finns de här fördelarna med gummi. Den kanske kan användas i områden där robotar inte har använts tidigare.

Här kan du se roboten lyfta armarna: Video

Referens: Michael Wehner et al. An integrated design and fabrication strategy for entirely soft, autonomous robots. Nature 25 augusti 2016. DOI: 10.1038/nature19100

Relaterat

Mer om > Teknik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".