Försöken på det nya gulafebernvaccinet (MVA-BN-YF) bekostas av USA:s nationella forskningsinstitut för infektionssjukdomar (NIAID)
1 av 3
Försöken på det nya gulafebernvaccinet (MVA-BN-YF) bekostas av USA:s nationella forskningsinstitut för infektionssjukdomar (NIAID) Foto: Bavarian-Nordic
Ole Larsen vice VD på Bavarian-Nordic anser att företagets nya gula febern-vaccin är mycket säkert.
2 av 3
Ole Larsen vice VD på Bavarian-Nordic anser att företagets nya gula febern-vaccin är mycket säkert. Foto: Bavarian-Nordic
En pojke får gula febern-vaccin i Kinshasa, Demokratiska republiken Kongo
3 av 3
En pojke får gula febern-vaccin i Kinshasa, Demokratiska republiken Kongo Foto: TT/AP Photo/Jerome Delay

Nytt gula febern-vaccin testas i USA

Dyrare men snabbare att tillverka
1:25 min

Ett nytt sorts vaccin mot gula febern ska testas på friska försökspersoner i USA. Dagens vaccin togs fram på 1930-talet och är billigt och effektivt, men kan ge svåra biverkningar så det bör inte ges till gravida, spädbarn eller gamla och sjuka.

Det nya vaccinet kommer förhoppningsvis vara säkert för alla att ta, enligt Ole Larsen, vice vd på det danska läkemedelsbolaget Bavarian-Nordic som står bakom tillverkningen.

– Vårt vaccin är väldigt säkert, säger Ole Larsen. Det bygger på samma virusbärare som används till företagets redan godkända smittkoppsvaccin som getts till 7600 personer utan svåra biverkningar.

USA:s nationella forskningsinstitut för infektionssjukdomar (NIAID) bekostar de försöken på det nya gula febern-vaccinet (MVA-BN-YF).

Om det godkänns efter omfattande studier, som tar flera år, blir det sannolikt dyrare än dagens vaccin men går snabbare att tillverka.

Ole Larsen tror att man ska kunna leverera nya doser inom sex månader från beställning. Dagens vaccin kan ta tre gånger så lång tid.

En massvaccinationskampanj pågår just nu mot gula febern i Angola och Kongo-Kinshasa för att stoppa spridningen av en epidemi, som hittills krävt 400 dödsoffer.

Men de internationella vaccinlagren har nästan tömts. Därför har Världshälsoorganisationen godkänt att man ger en femtedels dos som ska skydda åtminstone ett år. En full vaccindos skyddar däremot livet ut.

Årligen dör tiotusentals personer av den fruktade myggspridda sjukdomen som bland annat kan slå ut levern. Någon bot finns inte, bara vaccinering skyddar om man blir myggbiten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".