Snart kan du skriva ut dina egna kläder

1:32 min

3D-skrivare används i allt större omfattning inom tillverkningsindustrin. Men nu har även kläddesigners börjat använda sig av tekniken.

Danit Peleg, modedesigner i Tel Aviv i Israel, är en av de första i världen med en klädkollektion gjord av 3d-skrivare av den enklare sorten. Han ser många fördelar, inte minst miljömässiga, med den nya tekniken.

– Jag kan tillverka ett klädesplagg och om jag inte vill ha det längre, återvinner jag det och gör ett nytt, säger hon.

3d-skrivare har funnits på marknaden för hemmabruk i ungefär tio år. De större maskinerna som används inom industrin är dyra och kan kosta flera hundra tusen kronor jämfört med hemmamaskinerna som ligger på  5 000 - 20 000 kronor.

Apparaten jobbar efter en digital ritning och formar en tredimensionell struktur. Det är främst olika plastmaterial som används, i det här fallet handlar det om syntetisk gummi.

Förutom att materialet kan återvinnas ser Danit Peleg en fördel i att det blir mindre spill vid tillverkningen jämfört med traditionell produktion.

Men utvecklingen av kläder från 3d-skrivare är i sin linda och det kommer ta långt tid innan vi ser en storskalig tillverkning. Det tror i alla fall Peter Parnes, professor i distribuerade datasystem på Luleå tekniska universitet.

En förklaring är att de kläder som tagits fram nu mer kan liknas vid ett skal. Vill man ha en värmande effekt måste även andra material användas, och blandar man material blir det också svårare att återvinna det.

– Just kombinationen av många material är en av utmaningarna när man jobbar med 3d-skrivare. Vad vi kanske kan göra är att tillverka själva basmaterialet och sedan sy ihop det på traditionellt sätt, säger Peter Parnes.