Forskarna Allen Nutman och Vickie Bennet
Forskarna Allen Nutman och Vickie Bennet med en av stenarna från Grönland. Foto: Yuri Amelin

Världens äldsta fossil kan ha hittats på Grönland

1:33 min

Tidiga mikroorganismer i vad som verkar vara världens äldsta fossil har hittats på Grönland enligt en artikel i tidskriften Nature.

Tidigare har det äldsta kända fossilet antagits vara från Australien och runt 3,4 miljarder år gammalt.

Även när det gäller det australiska fyndet handlar det om stromatoliter, det vill säga en sorts kuddlika formationer som bildas av bakterier i vatten. Men det nya fyndet är alltså ännu äldre med sina 3,7 miljarder år.

Egentligen borde det inte ens gå att hitta så gamla fossil. Forskarna hade tur, säger Per Ahlberg som är professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet.

– De här bergarterna från väldigt tidigt i jordens historia har genomgått en äventyrlig historia. De har ofta begravts på mycket stort djup och hettats upp till höga temperaturer. Det gör att de sediment som de ursprungligen bestod av förvandlas till andra material. Det förstör fossilen totalt!

Det som gör att forskarna ändå har kunnat undersöka så gamla bergarter på Grönland är att de lyckats hitta stenar som undkommit de här processerna.

– Vad man har hittat i avlagringar som tidigare var kända som väldigt gamla sediment, men väldigt hårt omvandlade, det är en liten ficka med mindre omvandlat material där man kan se sedimentstrukturerna. Och där har vi stromatoliterna.

Per Ahlberg tycker att det verkar troligt att det är just någon form av liv som ligger bakom fynden vid Isua på Grönland.

– Stromatoliter är egendomliga konstruktioner. Såvitt vi vet kan de inte bildas på något annat sätt. Det förutsätter att det är mikroorganismer som har skapat det hela.

Det betyder att de levde redan när jorden bara var cirka 900 miljoner år gammal. Ett intressant perspektiv för den stora frågan om hur livets tidiga utveckling har sett ut på jorden.

– Det är en kort tidsram! Så vi får en väldigt speciell bild av jordens tidiga historia med etableringen av någonting som ju är den yttersta prototypen till den värld vi lever i idag på ett väldigt, väldigt tidigt stadium.

Referens: Allen P. Nutman et al. Rapid emergence of life shown by discovery of 3,700-million-year-old microbial structures. Nature 31 augusti 2016. DOI: 10.1038/nature19355


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista