Vulkan sprutar is på dvärgplaneten Ceres

Rymdforskare från bland annat Nasa och Max Planck-institutet har på ytan av dvärgplaneten Ceres upptäckt något som forskare tror kan vara en så kallad kryovulkan, en vulkan som sprutar ur sig smält is och grus.

Ceres är den största asteroiden i bältet mellan Jupiter och Mars, och har studerats med hjälp av rymdsonden Dawn sedan våren 2015. Nu har sonden tagit bilder av Ceres yta, och sett något som forskarna tolkar som en ung vulkan.

Det här här visar att Ceres måste ha en varm kärna, och att asteroider kan vara betydligt livligare än man tidigare trott.

– Det betyder att vissa asteroider är mycket mer aktiva än vi hade förväntat oss. Om jag tänker på en asteoroid tänker jag mig den som en stor klump av sten och grus, och att det inte händer så mycket där. Men de här stora asteroiderna kan vara nästan som små individuella världar, säger  David Andrews, forskare vid Institutet för rymdfysik i Uppsala.

Källa: O. Ruesch et al, 2016. Cryovulcanism on Ceres. Science 2 september 2016. Vol 353, issue 6303.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista