Så undviks att hus skakas sönder under skalv

1:54 min

Trots den stora förödelsen i Italien efter jordbävningen i slutet av augusti är landet faktiskt världsledande på forskning kring hur man jordbävningssäkrar hus. En enkel lösning är att bygga i lättare material.

En särskild utmaning inför ett skalv är hur man ska undvika att husen skakar sönder av jordbävningens vertikala rörelser, det vill säga av jordbävningens rörelser upp och ner.

– Kraften på huset kan växla mellan dubbla tyngdkraften och noll, när jordbävningen skakar marken upp och ned, och det är svårt att hantera, säger Michele Calvi som är professor i jordbävningssäkring i Pavia  i närheten av Milano.

Problemet där är att tyngdkraften och kraften från jordbävningen samverkar så att den sammanlagda kraften på husen kan bli enorm.

– Det är ett relativt outforskat område, men det enklaste är förstås att bygga husen i lättare material, säger Michele Calvi.

En annan utmaning för forskningen är att hitta fler sätt att säkra särskilt viktiga byggnader som exempelvis sjukhus mot mindre skador.

– Även om ett sjukhus är säkrat så att det inte faller samman vid en jordbävning, kan det vara ett stort problem om dörrar inte går att öppna och hissar inte kan användas, säger Michele Calvi.

Man kan till exempel se till att en hiss hänger löst utan att sitta fast i omkringliggande väggar och golv, så att den inte riskerar bli skev efter en jordbävning.

Mer om säkringen av byggnader mot jordbävningsskador kan du höra i Vetandets värld i dag kl 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista