Frank Madeo i föreläsningssal
2 av 2
Professor Frank Madeo hoppas att det kroppsegna ämnet spermidin ska kunna bli ett verktyg mot demens. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Kroppseget ämne testas på människor i kampen mot demens

Forskare: "Vi kommer inom en snar framtid att kunna förlänga vår friska tid"
1:31 min

Nu testas det kroppsegna ämnet spermidin för första gången på människor. Hoppet är att ämnet ska kunna bromsa förlusten av minnet och andra kognitiva förmågor hos demenspatienter.

Frank Madeo är professor i molekylär biovetenskap vid universitetet i österrikiska Graz, och säger att spermidin har visat sig ha bra effekt i djurförsök.

– I flera djurstudier har man sett att tillsats av spermidin minskar mängden proteinaggregat i hjärnan, vilket i sig är den främsta orsaken till förlust av neuroner, säger han.

Potentialen hos spermidin upptäcktes 2009. I dag arbetar ett 50-tal forskargrupper runt om i världen med studier kring ämnet.

Spermidin finns naturligt i våra celler, men halten sjunker i takt med att vi åldras. Det har fått forskarna att vilja undersöka om det kan vara spermidin som är problemet.

Ämnet stimulerar nämligen en process i kroppen som kallas autofagi, och innebär att kroppen städar ut skadade och försvagade celler. Däribland celler med ansamlingar av skadade proteiner, något som tidigare satts i samband med demenssjukdomar, säger Frank Madeo.

Efter lovande försök med flugor och möss som fått spermidin tillsatt i sitt dricksvatten, testas nu i en tysk-österrikisk studie att ge spermidin-extrakt till äldre försökspersoner.

Förhoppningen med studien är att ämnet också kan bromsa upp negativa ålderseffekter, såsom försämrat minne och försämrade kognitiva förmågor, hos människor. 

Frank Madeo är hoppfull över studien eftersom grundläggande åldersprocesser på cellnivå är relativt lika, även hos så skilda organismer som möss och människor, säger han.

– Vi kommer aldrig att kunna uppnå evigt liv. Men jag är ganska säker på att vi i en nära framtid kommer kunna förlänga vårt friska liv, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".