Glutenfritt bröd. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Glutenfritt bröd. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Fler äter glutenfritt i USA – men intoleransen ökar inte

Att äta glutenfritt är inte bara trendigt i Sverige. Amerikanska forskare tror att trenddieten håller nere antalet glutenintoleranta i landet.

Amerikanska forskare har analyserat data från hälsoundersökningar mellan 2009 och 2014. Det visar sig att antalet glutenintoleranta har legat på en jämn nivå, samtidigt som antalet människor som följer en glutenfri diet har ökat år för år.

Forskarna tror att platån av glutenintolerans delvis kan förklaras av den trendiga glutenfria dieten.

Tillgången till glutenfria produkter har ökat och allt fler anser att det är hälsosammare, men det är också fler som självdiagnostiserar sig själva som glutenintoleranta och då väljer bort det.

Referens: K. Hyun-seok et al. "Time Trends in the Prevalence of Celiac Disease and Gluten-Free Diet in the US Population: Results From the National Health and Nutrition Examination Surveys 2009-2014", 2016, DOI:10.1001/jamainternmed.2016.5254.

Glutenintolerans

Glutenintolerans innebär att du inte tål proteinet gluten som finns bland annat i vete, råg och korn. Är du glutenintolerant blir tunntarmen inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska.

De vanligaste symtomen vid obehandlad glutenintolerans är diarré, gaser i magen, trötthet och att gå ner i vikt, men symtomen kan variera mycket.

Glutenintolerans varar hela livet, men besvären går oftast över när du äter mat utan gluten.

Källa: 1177.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista