Gammal svartvit bild av en flodhäst blir inspelad av två män.
Hanar som överdriver är vanligare i arter där kroppsstorleken är viktig för att locka till sig honor. Foto: SVT Bild

Även hanar i djurriket överdriver sin storlek för att fixa en partner

Lyssna på djuret som är bra på att överdriva sin storlek
1:38 min

Att tänja på sanningen kan vara en bra strategi för att hitta en partner, i alla fall hos vissa däggdjur. Många hanar låter större än de egentligen är för att gå hem hos honorna.

En större kropp kan skapa mörkare och dovare ljud än en liten kropp. Det har att göra med struphuvudets utseende och längden på stämbanden.

–  Ju större den här ljudapparaten är, desto större resonans blir det ur munhålan, säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet.

I studien kunde forskarna avslöja att somliga arter har en mycket mörkare stämma än de egentligen borde ha. Ett exempel är koalan som bara väger omkring 10 kilo men kan med sina läten verka betydligt större.

Det var vanligare med överdrifter hos arter där storleksskillnaden mellan honor och hanar är tydlig. Där kan kroppsstorleken vara ett viktigt attribut, både för att attrahera honor och för att skrämma bort konkurrerande hannar.

– Det är spännande att däggdjur tycks kunna använda rösten för att förstärka sin storlek, att de ger ett intryck av att vara större än de egentligen är, säger Hans Ellegren.

Källa: B.D Charlton & D. Reby. The evolution of acoustic size exaggeration in terrestrial mammals. Nature Communications, 2016. DOI: 10.1038/ncomms12739.

Mer om > Djur & växter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".