Det kommer att dröja flera år innan stränderna blir som de var innan stormen Gudrun. Foto: PrB

Skräpigare stränder efter storm

Stormen Gudrun som drabbade oss i januari i år har gjort Bohusläns stränder rekordskräpiga. Ett vanligt år flyter mellan 4 000 och 6 000 kubikmeter skräp iland längs Bohuskusten, men stormens västliga vindar, kombinerat med mycket högt vatten har gjort vissa stränder fem gånger sånedskräpade som vanligt.

– Plast, plast, plast. I olika former. Det mesta kommer utomlands ifrån. En väldigt liten del kommer ifrån Sverige, säger Roland Olin, naturvårdare på Västkuststiftelsen, som koordinerar städningen av stränderna och för statistik.

Bohusläns klippor och stränder tillhör världens mest nedskräpade. De utgör 2 procent av Nordsjöns kust, men tar emot 10 % av allt flytande. skräp som dumpas där, plus en del ännu mer långväga skräp. Anledningen är att mycket vatten förs in via strömmar till Göteborg och sen vidare norr ut, där Bohusläns ö-rika skärgård ligger som en kratta och samlar upp fiskelådor, nylonlinor, plastsjok, förpackningar och annat som dumpats eller tappats i av bland annat sjöfarten, fisket och oljeindustrin..

Måste handplockas

Till skillnad från många andra kuststräckor i Europa, där skräpet kan städas upp med traktor, måste allt skräp i Bohuslän handplockas av kommunernas strandstädare, som ger sig ut redan i april för att ta hand om de värst drabbade stränderna och strandängarna innan det är dags för badgäster och betesdjur att inta dem. 30 - 40 tusen säckar skräp brukar det bli, men i år har kommunerna rapporterat att de värst drabbade stränderna är fem gånger så nedskräpade som vanligt, på grund av stormen Gudrun.

Kan inte städa allt

Nu har strandstädarna fått koncentrera sig på de mest populära badstränderna -att städa hela kusten finns det inte tillräckligt med resurser för.

– Ja, jag tror att man kommer att märka av, långt in i sommar att det kommer vara rejält skräpigt på stränderna, jag tror att det kommer ta flera år innan vi kommer tillbaka till det man skulle kunna kalla normalläge, säger Roland Olin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista