Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karta över internetnätverk i världen 2012.
1 av 3
De gula prickarna visar internetnätverk i världen 2012. Foto: Karta av Nils B. Weidmann och bakgrund av Natural Earth.
Marcin de Kaminski.
2 av 3
Marcin de Kaminski, metod- och ämnesföreträdare i yttrandefrihet och ICT vid SIDA. Foto: Daniel Nord/Sveriges Radio
Christian Christensen professor i journalistik stockholms universitet
3 av 3
Christian Christensen professor journalistik vid Stockholms universitet. Foto: Daniel Nord/Sveriges Radio

Utsatta grupper utesluts från internet – oavsett ekonomi

"Frågan är värd att lyfta även i Sverige
1:39 min

Ny forskning visar att grupper som redan diskrimineras av politiska skäl inte får tillgång till internet. Det gäller både diktaturer och demokratier.

Forskarna bakom studien i Science ville undersöka tillgången till internet för politiskt exkluderade grupper. Det kan exempelvis röra sig om etniska grupper som globalt sett saknar representation i partier med politisk makt.

Internettillgången mättes i 192 länder genom att titta på var alla aktiva nätverk i länderna fanns och var olika etniska grupper var bosatta. 

Forskarna såg att politiskt uteslutna grupper även utesluts från internet. De har sämre tillgång oavsett ekonomisk situation, var de bor i ett land eller hur infrastrukturen i landet ser ut.

Den här klyftan finns även i demokratiska länder. En skillnad är dock att färre tillhör en politiskt exkluderad grupp i demokratier.

– Det här är frågor värda att lyfta även i Sverige. Innan jag började på Sida hjälpte jag föreningen Majblomman i deras arbete för att barn i utanförskap skulle få tillgång till internet, säger Marcin de Kaminski, expert på yttrandefrihet och informationsteknologi hos Sida.

Forskarna bakom studien menar att det här understryker att internet inte är en självklart frigörande teknik som gagnar alla. Eftersom det ofta är staterna som bygger ut och kontrollerar informationsteknologin. 

– Jag tycker det är problematiskt att kalla internet för en frigörande teknik. Det ignorerar människorna bakom frihetskamper och internet kan lika gärna vara något som spärrar in genom massövervakning, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet.

Marcin de Kaminski ser också problematiken, men tycker att det finns mer gott att hämta från internet.

– Jag jobbar dagligen med utgångspunkten att det är en frigörande teknik. Jag tycker det är viktigt att komma ihåg möjligheten att koppla ihop sig med andra gör att folk kan göra skillnad, säger Marcin de Kaminski.

Referens: N. B. Weidmann et al. "Digital discrimination: Political bias
in Internet service provision across ethnic groups." 2016. DOI: 10.1126/science.aaf5062

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".