Rödräv som går eller springer.
rödräv. Foto: Bengt Nyman

Fruktad dvärgbandmask vanlig på vissa platser

Rävens dvärgbandmask var det mycket uppmärksamhet kring för några år sedan i Sverige. Nu visar det sig att den är betydligt mer koncentrerad till vissa håll i landet än man tidigare trott.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har hittat den här parasiten i sex procent av de rävspillningsprover man tagit på några utvalda platser.

På vissa håll, till exempel i ett mindre område utanför Gnesta och Nyköping, hittades parasiten i drygt en femtedel av den undersökta rävspillningen.

Räven blir inte sjuk av den här parasiten, som den får genom att äta vissa typer av sorkar som bär på den. Däremot kan människor i värsta fall smittas och bli allvarligt sjuka och det är därför kartläggningar av den här typen görs.

Johan Höglund, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, säger att Sverige fortfarande har en låg förekomst av rävens dvärgbandmask jämfört med andra europeiska länder. Det beror på att vissa sorkarter som bär på parasiten inte finns i Sverige.

Risken för människor att smittas när vi är ute i skog och mark är extremt liten. Men det vore ändå intressant om fler delar av Sverige nu kan undersökas på samma sätt för att ta reda på om det finns fler ställen med höga koncentrationer, enligt Johan Höglund.

Relaterat

Mer om > Djur & växter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".