Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritiskt läge för havets barnkammare

"När ålgräset försvinner kan vattenkvaliteten försämras"
1:38 min
Dykare vid ålgräs
Ålgräsängar - En allt ovanligare syn. Foto: Göteborgs universitet

Totalt har de så kallade ålgräsängarna nu krympt med 12 500 hektar, visar ny rapport. Det påverkar inte bara fiskar utan även människor.

Det handlar om de strandnära områden som är täckta av ålgräs och där mycket av fiskarnas reproduktion sker.

Totalt har dessa så kallade ålgräsängar minskat med 12 500 hektar sedan 1980-talet, och trots att nu 60 procent redan har försvunnit fortsätter minskningen, visar den nya rapporten från Göteborgs universitet, Havs- och vattenmyndigheten och Länsstyrelsen i Västra Götaland:

– Det är enorma områden - jag tror inte att det här hade kunnat försiggått på land utan att det skulle få stor uppmärksamhet, det är ju stora skogsarealer som försvunnit i jämförelse, säger Per Moksnes, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Han menar att det är en kombination av övergödning, överfiske och exploatering som ligger bakom utvecklingen, som kan få stora konsekvenser både för det marina livet och för oss människor:

– Ålgräs är unika eftersom de kan växa på mjukbotten. Så om de försvinner så försvinner en livsmiljö för fiskar och kräftdjur, och diversiteten minskar, det blir mindre torsk och ål. Men de fungerar också som ett filter mot övergödning och de tar upp kol så att det blir som en kolkälla som motverkar klimatförändringar, så de är viktiga på många sätt som påverkar oss människor.

För att motverka utvecklingen och pågår projekt som handlar om att försöka återplantera ålgräs - men det är inte alltid möjligt:

– Metoden som fungerar bäst är dyr är ganska långsam och dyr, man får plantera skott hand för hand med dykning ett och ett, så man kan ju inte återskapa tusentals hektar på det sättet.

Ibland är det inte heller möjligt att återplanetera ålgräset när det väl är borta, säger han:

– Ett problem är att när ålgräset försvinner kan vattenkvaliteten försämras så mycket så att man inte kan plantera där längre. När man väl blivit av med en stor äng så är det liksom kört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".