Uppsättning av Mozarts trollflöjten i Mexico
1 av 2
Papagenoeffekten är uppkallad efter hjälten i Mozarts Trollflöjten som hindras av tre pojkar att ta sitt liv Foto: Tania Victoria/Secretaría de Cultura (CC BY-NC-SA 2.0)
Docent Thomas Niederkrotenthaler vid Wiens medicinska universitet.
2 av 2
Docent Thomas Niederkrotenthaler vid Wiens medicinska universitet forskar om hur mediarapportering påverkar suicidprevention Foto: UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora

Papagenoeffekt hindrar självmord

1:37 min

När medier rapporterar om självmord för detaljerat kan det smitta så att fler tar livet av sig. Men nu visar nya studier att tidningsartiklar och program om suicid också kan avstyra självmordsförsök.

När Goethes roman gavs ut i slutet av 1700-talet om den unge Werther som sköt sig själv av kärlekskval, påstods detta ha inspirerat många unga män att göra likadant. Denna sorts självmordssmitta kallas därefter för Werther-effekten och har senare belagts i forskning.

Detaljerade och sensationsartade beskrivningar av kändisars självmord, och som den enda lösningen, är främst det som medier ska undvika, enligt Världshälsoorganisationens rekommendationer.

Men det finns också en omvänd effekt. Den kallas papagenoeffekten efter hjälten i Mozarts opera Trollflöjten som övertalas av tre gossar att låta bli att ta sitt liv.

– Det kan förhindra självmord att rapportera i media om personer i kris som lyckats ta sig ur den till exempel med hjälp av en stödtelefon, säger docent Thomas Niederkrotenthaler vid Wiens medicinska universitet.

Han presenterar nya studier på den internationella vetenskapliga konferensen Safety 2016 som ytterligare stärker bevisen för att filmer, artiklar och radioprogram som handlar om självmord kan övertyga folk att inte välja den lösningen.

Den så kallade papagenoeffekten kan också sättas igång av berättelser om hur sorgen drabbar de som lämnas kvar när någon tar sitt liv.

Referens: Niederkrotenthaler T,  A suicide-protective papageno effect of media portrayals of coping with suicidality, Safety 2016 World conference 18-21 september Tampere Finland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista