Datorbild av DNA-molekyl. Foto: Richard Feldmann/Public Domain
Det kinesiska medicinpriset går till upptäckten av att dna från foster kan utvinnas från mammans blod. Foto: Foto: Richard Feldmann/Public Domain

Kina skapar eget "Nobelpris"

Igår delades för första gången ut ett stort vetenskapligt pris som ges till forskare för sin forskning i Kina. I kinesiska medier har det kallats för Kinas nobelpris.

Priset gick i år till en medicinare och en fysiker. De båda forskarna får åtta miljoner kronor.

Det är patologen Dennis Ming Yuk Lo vid Chinese University i Hong Kong, som fick medicinpriset för att han upptäckte hur DNA från ett foster kan utvinnas från mammans blod, berättare Nature.  

Upptäckten som gjordes 2007 ledde fram till den nu väldigt vanliga metoden för att med ett blodprov upptäcka till exempel Downs syndrom.

I Kina har det stora geninstitutet BGI i Shenzhen genomfört över en miljon tester sedan upptäckten gjordes.

I fysik fick Qi-Kun Xue  från Tsinghua University i Beijing priset. Han har forskat kring högtemperatur i supraledare. Det är ett område där man arbetar med att få material att leda ström helt utan motstånd vid allt högre temperaturer.

I det här sammanhanget innebär det ofta vad vanliga människor skulle betrakta som låga temperaturer, nämligen 268 minusgrader Celsius. Den absoluta nollpunkten ligger på  273 minusgrader Celsius.

Priset är instiftat av kinesiska affärsmän, bland annat Robin Li, grundaren av den största sökmotorn i Kina, Baidu. Den icke-vinstdrivande organisationen som de stiftat heter Future Forum. Priset ska delas ut till forskning som gjorts i fastlands-Kina, Hong Kong, Macau och Taiwan.

Priset kan gå till maximalt fem forskare, men kan täcka olika typer av forskningsområden, skriver Nature.


Referens: "China-only science prize honours pathologist and experimental physicist" Nature 19 Sept 2016


Annika Östman
Annika.Ostman@sr.se

  

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".