Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Krabba i sand
Kinesisk ullhandskrabba är en invasiv art som finns i svenska vatten. Krabban på bilden fångades i Tyskland. Foto: Christian Fischer/Wikimedia CC BY SA

DNA-teknik ska stoppa invasionen av skadliga arter

Ny teknik mot invasiva arter i barlastvatten
1:47 min

En metod som bygger på modern genteknik ska nu användas i kampen för att stoppa skadliga arter från att spridas med fartygens barlastvatten. 

Om ett år införs nya regler som ska hindra att invasiva, skadliga arter sprids över världen i fartygens barlastvatten. Det har FN:s internationella sjöfartsorgan IMO beslutat.

Tidigare har det dock varit svårt att upptäcka vilka djur och växter som finns i en hamn eller havsområde, och som därmed riskerar att spridas vidare på det här sättet.

Men genom modern genteknik blir det nu möjligt att spåra vissa arter genom att analysera ett litet vattenprov från ett visst område:

–  Alla djur släpper ifrån sig lite DNA-molekyler när vi simmar. Vi gör det hela tiden. Nyser jag så skvätter jag DNA i hela rummet här och det gör alla organismer, säger Per Sundberg, professor i zoologi vid Göteborgs universitet. 

Per Sundberg är en av de forskare vid Göteborgs universitet som arbetat fram en ny metod som bygger på modern genteknik. 
Metoden gör den det möjligt att upptäcka om det finns kinesisk ullhandskrabba, amerikansk kammanet, svartmunnad smörbult, eller någon av de arter som anses invasiva, i ett område där fartyg tar upp barlastvatten.

– Om vi tar den svartmunnade smörbulten till exempel. Jag känner igen den och så kan man bestämma vissa korta DNA-sekvenser för en liten del av genomet. Sedan har man den här kopplingen mellan just den här arten och DNA-sekvensen, vilket innebär att jag kan leta efter just den här sekvensen och då vet jag att det är DNA från den här arten, säger Per Sundberg.

Tekniken används redan vid till exempel miljöövervakning och gör det alltså möjligt att ta reda på vad vattnet innehåller - även om det handlar om mikroskopiskt små larver eller ägg, som annars skulle vara mycket svåra att upptäcka och stoppa. Något som gör det här till ett mycket värdefullt vapen i kampen mot spridningen av invasiva arter, menar Per Sundberg. 

Mer om > Djur & växter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".