Stormen leder till baby-boom i skogarna

Den stora stormen i Sydsverige i vintras kan leda till att det föds fler älgkalvar och rådjurskid. Den stormfällda skogen är smaskens för de här djuren.

Det är framför allt alla fällda tallar - som är de här djurens favoritmat - som ligger bakom babyboomen. Och med så mycket tall att mumsa på, går älgkorna och rådjursgetterna upp i vikt, vilket i sig triggar deras fruktbarhet.

- Om de får bra föda och hög kroppsvikt, då kommer det också att släppas fler ägg för befruktning från deras äggstockar, säger Roger Bergström, som är professor i skoglig zooekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Han berättar att vi dels kommer att se att unga djur blir könsmogna tidigare, dels att fler djur kommer att få kalvar, kanske också tvillingkalvar.

Anpassar sig snabbt

Roger Bergström tror att de här djuren är anpassade på att ta vara på tillfällen då mattillgången är god.

- Framför allt älg och rådjur är anpassade till att utnyttja sådana flusher, snabb tillgång på ny föda i samband med stora stormar eller större bränder, säger Roger Bergström.

Annika Berge
annika.berge@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista