Patient strålbehandlas på Radiumhemmet
Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Snabbare strålbehandlingar vid prostatacancer

Varje år strålbehandlas omkring 1500 män
1:28 min

Ny forskning visar att det går att göra strålbehandling för prostatacancer kortare samtidigt som den blir mer kraftfull. Dessutom blir biverkningarna inte värre för patienten.

Varje år strålbehandlas cirka 1500 män för prostatacancer. Normalt får patienten 39 behandlingar, vilket tar ungefär åtta veckor.

I studien testade forskarna att minska till sju behandlingar, men med en starkare dos. Syftet var att undersöka om biverkningarna blev värre av den starka stråldosen.

Men för patienterna har den kortare behandlingen inte inneburit mer smärta, visar studien. 

– För patienten innebär det också en stor vinst att vistas på sjukhus kortare tid, säger Anders Widmark, professor i onkologi och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus.

En annan fördel är att väntetiderna för behandling kan kortas. Det kan även spara vården tid och pengar.

– Jag är ingen hälsoekonom men en kollega har skattat att det rör sig om kanske 20-25 000 kronor per patient i det långa loppet. Det minskar också belastningen på strålkanonerna vi har i dag, säger Anders Widmark.

Om fem år kommer slutrapporten som fäller den slutgiltiga domen genom att titta på effektiviteten. Om ungefär lika många, eller till och med färre, fått återfall i prostatacancer efter fem år är det ett stort steg framåt för strålning som behandlingsmetod. 

Referens: A. Widmark et al. "Extreme Hypofractionation vs. Conventionally Fractionated Radiotherapy for Intermediate Risk Prostate Cancer: Early Toxicity Results from the Scandinavian Randomized Phase III Trial 'HYPO-RT-PC'" 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".