Vulkanutbrott kan dämpa växthuseffekten

Det sura nedfall som kommer från vulkanutbrott skulle kunna dämpa växthuseffekten även på längre sikt enligt en amerikansk rapport.

Efter vulkanutbrottet i Pinatubo 1991 på Filippinerna kunde man mäta att klimatet svalnade under ett par år. Det händer vid alla vulkanutbrott, men ganska kortsiktigt. Nu rapporterar Amerikanska geofysiska unionens tidskrift Geophysical Research Letters att vulkanutbrott faktiskt kan ha mer långsiktigt klimatkylande effekter.

Mikrobiologiskt krig

Ur den svavelinnehållande röken från vulkanen bildas svavelsyra när regnet faller, och svavelsyran sätter igång ett mikrobiologiskt krig i sjöar och våtmarker när den regnar ner. Kriget utkämpas mellan bakterier som tar hand om svavlet och bakterier som tillverkar växthusgasen metan, och svavelbakterierna är starkast - metanproduktionen minskar så länge kampen pågår, och uppvärmningen hålls tillbaka, säger rapporten.

Kortsiktig påverkan

Men hur går det här ihop med svenska klimatforskares uppskattningar av vulkanutbrottens kortsiktiga påverkan?

Professor Michael Tjernström på Meteorologiska institutionen på Stockholms universitet säger till Vetenskapsradion att om det varit så att Pinatubos utbrott faktiskt hade dämpat växthuseffekten på lite längre sikt än de enstaka år man brukar tala om, det vill säga om Pinatubo hade omkulllastat tidigare teorier, så hade man märkt det under de 14 år som gått - och det har man alltså inte sett.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se