Elever och lärare framför en anslagstavla utomhus.
1 av 5
Klass 6 från Vibyskolan i Sollentuna registrerar innehållet på en anslagstavla i Norrviken. Foto: Katarina Sundberg/Sveriges Radio.
En anslagstavla utomhus.
2 av 5
Eleverna använder en app för att fotografera, skriva av samt rapportera in allt innehåll på anslagstavlan till forskarna i projektet. Foto: Katarina Sundberg/Sveriges Radio.
Elever och lärare framför en anslagstavla utomhus.
3 av 5
Klass 6 från Vibyskolan i Sollentuna registrerar innehållet på en anslagstavla i Norrviken. Foto: Katarina Sundberg/Sveriges Radio.
Tre personer framför en buske: Gustav Westberg, Sara Van Meerbergen och Anders Björkvall, alla språkforskare från Stockholms universitet.
4 av 5
Från vänster: Gustav Westberg, Sara Van Meerbergen och Anders Björkvall, alla språkforskare från Stockholms universitet. Foto: Katarina Sundberg/Sveriges Radio.
En anslagstavla utomhus.
5 av 5
Studieobjekt för sjätteklassare. Foto: Katarina Sundberg/Sveriges Radio.

Barn specialgranskar lappar på anslagstavlor i hela landet

1:35 min

Just nu pågår ett stort arbete över hela landet där skolelever hjälper språkforskare att kartlägga anslagstavlor. Gamla hederliga fysiska anslagstavlor, alltså, sådana med häftstift och papperslappar.

Denna vecka arrangeras för elfte året i rad något som kallas "forskarfredag" runt om i Sverige – och faktiskt i stora delar av Europa.

Det är ett arrangemang som har utlysts av EU-kommissionen. Här i Sverige koordineras det av föreningen Forskning och allmänhet.

Forskarfredag riktar sig främst till skolelever och i dess namn pågår just nu en stort arbete där flera tusen skolelever deltar för att kartlägga landets anslagstavlor.

Syftet är att tillsammans med språkforskare försöka ta reda på vilken roll anslagstavlan egentligen har.

Forskarna ska med barnens hjälp under två veckor få ett slags ögonblicksbild över de svenska anslagstavlorna. Vilka anslag finns här? Vem är avsändare och mottagare? Vilka språk används? Och hur skiljer sig anslagstavlorna mellan stad och landsbyggd?

Det är via en specialframtagen app som barnen med hjälp av mobiltelefoner och surfplattor fotograferar, skriver av och registrerar allt som sitter på anslagstavlorna.

En av de studerade anslagstavlorna sitter vid mataffären i Norrviken i Sollentuna, dit Vetenskapsradion har begett sig för att träffa forskande sjätteklassare från Vibyskolan.

Här vid butiken i Norrviken trängs anslag om karate och zumba med politiska budskap och inbjudningar till olika kulturevenemang.

Vetenskapsradion passar på att fråga eleverna om de själva har använt en anslagstavla. Svaren är nekande:

– Anslagstavlor används inte så mycket längre, för vi har ju något som kallas internet!Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista