En närgången beagle
1 av 3
Är din hund också social? Det sitter i släkten. Foto: Hans Liu
En datorbild av en DNA-sträng och forskaren Mia Persson med en av hundarna hon studerade.
2 av 3
Mia Persson har forskat på beaglar och sett samband mellan hur de beter sig och vad som finns i deras gener. Foto: Richard Feldmann/Public Domain & Mia Persson/SLU.
Hunden försöker förgäves öppna en lucka för att komma åt mat. Om den´inte söker hjälp av en människa tyder det på att den här gener som gör den mer asocial.
3 av 3
Locket går inte att öppna. Vanligtvis söker hundar direkt efter en människa att lösa problemet, men det gjorde inte alla. Foto: Mia Persson/SLU

Därför är din hund social

"Fick låna nästan 500 beaglar, det är svårt att få tag på annars"
1:37 min

Hundar som har svårt att socialisera med människor har genvarianter som är kopplade till exempelvis autism och bipolär sjukdom hos människor, visar ny forskning från Linköpings universitet.

För forskaren Mia Persson började det med att hon och professorn Per Jensen fick tillgång till en mycket unik grupp beaglar.

– AstraZeneca hade hundforskning förr men avverkade det 2011. Vi fick använde oss av nästan 500 beaglar därifrån, vilket är svårt att få tag på annars, säger Mia Persson, doktorand i etologi vid Linköpings universitet.

Hundarna hade växt upp i samma miljö med samma kontakt med människor, vilket är viktigt när man ska göra en genetisk studie. 

– Vanliga sällskapshundar blir ju enormt påverkade av sina tränare och hur de är tränade, men här var det verkligen de genetiska skillnaderna som slog igenom, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet.

Testet som hundarna gjorde skulle visa hur pass sociala de var. Hundarna skulle öppna ett lock för att komma åt mat, men det var låst så det gick inte.

Vanligtvis söker hundar direkt efter en människa att lösa problemet, men det gjorde inte alla utan vissa försökte lösa det själv fast det var omöjligt. Mycket likt hur en varg skulle gjort i samma situation.

I forskningen tittade de sen på varje enskild hunds dna. Det visade sig att hundarna som inte sökt kontakt med människor i experimentet hade genvarianter som hos människor är kopplade till autism, bipolär sjukdom och adhd.

En slutsats är att det kan vara så att vi människor valt bort hundar med dessa genvarianter för att så småningom avla fram mer sociala hundar.

– Det kan vara så att de gener som är kopplade till autism hos människor, i själva verket har en bredare funktion för socialt beteende hos alla däggdjur, säger Per Jensen.


Referens: M. E. Persson et al. "Genomic regions associated with interspecies communication in dogs contain genes related to human social disorders." 2016. DOI: 10.1038/srep33439

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".