Tuberkulos-bakterier i förstoring.
Mycobacterium tuberculosis, bakterien som ger upphov till TBC. Foto: NIAID, USA. CC BY 2.0.

Gammal antibiotika tycks kunna hjälpa mot tuberkulos

Gammal antibiotika som utvecklades på 1960-talet verkar kunna användas för att bekämpa tuberkulos. Det hävdar forskare vid University of British Columbia.

Tuberkulos är en smittsam sjukdom som bland annat angriper lungorna. Den dödar uppskattningsvis 1,5 miljoner människor årligen.

Antibiotikan i det här sammanhanget tillhör en grupp som kallas cephalosporiner. Dessa läkemedel har i flera decennier använts mot andra bakterier, men det visar sig nu i laboratorieförsök att de också fungerar mot tuberkelbakterierna.

Forskarna tror att dessa antibiotika skulle kunna användas i kombination med andra behandlingar mot tuberkulos.

Eftersom cephalosporiner sedan tidigare är kliniskt godkända kan man redan nu testa dem i vården mot tuberkulos, enligt forskarna.

Forskningen som publiceras i Scientific Reports har genomförts i samarbete med ett världsledande läkemedelseföretag och har delvis finansierats av den kanadensiska staten.

Referens:
Ramón-García, Santiago, et al. Repurposing clinically approved cephalosporins for tuberculosis therapy. Scientific Reports 6, 2016. Doi:10.1038/srep34293

Läs mer här.

Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".