Border collie tittar fram på veranda
1 av 2
En border collie är bra på att samarbeta med sin ägare. Foto: Maksim/ Wikimedia CC BY SA 2.5
Therese Rehn, agronomidoktor SLU, med forskarassistenten Sonja Broberg
2 av 2
Therese Rehn, agronomidoktor SLU, med forskarassistent Sonja Broberg. Foto: Daniel Nord/Sveriges Radio

Samspelet mellan ägare och hund intresserar forskare

Stressar hundarna för att blotta relationen till människan
1:23 min

Hur påverkar relationen mellan hund och människa hur hunden beter sig? Det undersöker forskare på SLU just nu.

Therese Rehn, agronomidoktor vid SLU, undersöker relationen mellan ägaren och hunden genom att utmana hundarna i olika stressande tester. På det sättet kan man se hur hundarna söker stöd från deras ägare.

– Vi tvingar fram det under kontrollerade former. Vi måste stressa hunden för att se om den visar exempelvis närhetssökande beteende och på så sätt söker stöd från sin ägare, säger Therese Rehn.

I ett av testen närmar sig en person på ett konstigt sätt. Personen är klädd i rock, hatt och solglasögon vilket många hundar tycker är underligt. Samtidigt som personen stegvis kommer närmare och närmare besvarar den inte hunden på något sätt.

Reaktionen från hunden visar på hur trygg den är. Therese Rehn undersöker alltså om det hänger ihop med relationen till ägaren.

Hundarna som deltar får inte vara omplacerade. De måste har varit med samma person i flera års tid, annars är det svårt att säga om hunden blivit påverkad av den nya ägarens omvårdnadsbeteende eller inte.

– Historian med människan är det vi vill titta på, på interaktionerna mellan ägaren och hunden under flera års tid. Det är det vi vill mäta när vi tittar på hur hunden beter sig i de här utmanande situationerna, säger Therese Rehn.

Hon har valt att begränsa sig till två raser, tax och border collie. Det är för att undersöka om vissa raser har lättare än andra att utveckla en relation till människor.

– Taxen har avlats för att arbeta självständigt från sin ägare när den driver i skogen medan en border collie har ett ständigt samarbete med sin förare under arbetet. Vi undrar om aveln påverkat hur lätt hundarna har att skapa en relation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".