Pomeji framför Vesuvius
Pompeji - Inte alltid i ruiner. Foto: Colin W

Så här såg Pompeji ut före katastrofen

Hur såg det egentligen ut i Pompeji innan vulkanen Vesuvius utbrott förvandlade denna syditalienska stad till ruiner år 79?

Genom att kombinera avancerad digital arkeologi med traditionella metoder har en forskargrupp från Lunds universitet nu lyckats återskapa flera av husen i Pompeji i form av 3D-modeller.

Dessa modeller ger en bild av hur livet såg ut för invånarna i staden. Bland annat har man lyckats återskapa en stor villa som tillhörde en av stadens välbärgade familjer.
Anne-Marie Leander Touati, professor i antikens kultur och samhällsliv på Lunds universitet menar att den digitala arkeologin har revolutionerat arkeologin:

– Det öppnar ju helt nya möjligheter, samtidigt som det är enormt mycket mer kostnadseffektivt att bygga upp sådana här modeller, jämfört med att det tidskrävande arbete som traditionell arkeologi innebär.

– Man måste ju återkomma till platsen och verifiera hypoteser, men annars innebär det här en oerhörd hjälp för arkeologer att kunna arbeta med materialet utan att vara beroende av att vara på platsen.

Vad för man då för känsla när man på det här sättet kan gå in och bli en del av en byggnad som den såg då?

– Man känner att tiden krymper. Man känner samhörighet med de människor som har gått där för 2000 år sedan.

Ta en titt på hur Pompeji såg ut här

Emanuel Demetrescu et al. Reconstructing the original splendour of the House of Caecilius Iucundus. A complete methodology for virtual archaeology aimed at digital exhibition. 2016. SCIRES Italy. DOI: dx.doi.org/10.2423/i22394303v6n1p51

Relaterat

Mer om > Historia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".