amå lerfigurer i hand
1 av 2
De upphittade figurerna är ungefär fem centimeter stora och har mänskliga ansikten. Foto: Tobias Svanelid
liten keramikfigur
2 av 2
Keramikfigurerna har hittats i vad som för 4 500 år sedan var en liten säljägarby på en ö i ytterskärgården. Foto: Tobias Svanelid

Unika figurer upphittade – är de Sveriges äldsta ansikten?

"Fantastisk ögonblicksbild av hur människor såg ut"
1:18 min

I en skogsbacke i Åkersberga har arkeologer nu hittat ett antal keramikfigurer som visar Sveriges allra äldsta avbildningar av ansikten.

De upphittade figurerna är ungefär fem centimeter stora och har mänskliga ansikten.

– Man har markerat klädedräkten och håret på dem, så det är en fantastisk ögonblicksbild i hur människor såg ut under sista delen av stenåldern, säger Niclas Björck på Statens historiska museer som visar upp de unika fynden.

Keramikfigurerna har hittats i vad som för 4 500 år sedan var en liten säljägarby på en ö i ytterskärgården.

Figurerna går i samma stil som många tidigare fynd av djurfigurer från den här tiden, men det här är alltså första gången man hittat människolika figurer från den svenska jägarstenåldern.

Niclas Björck tror att de representerar någon form av högre väsen eller gudar.

– Jag tror att det här är figurer som haft stor betydelse i deras världsbild. Och i en tid utan skriftspråk kanske det här var det bästa sättet att förmedla de här berättelserna till nästa generation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".