Anders Hamsten och Harriet Wallberg
Anders Hamsten och Harriet Wallberg har kvar sina anställningar på KI.

De avgick efter Macchiariniskandalen – men har kvar jobbet på KI

Rektorer fortfarande anställda på KI
1:46 min

Trots Macchiariniskandalen är de båda tidigare rektorerna på Karolinska institutet fortfarande anställda som professorer på KI. Det kan Vetenskapsradion avslöja.

I samband med att Macchiariniskandalen växte valde den tidigare rektorn Anders Hamsten själv att i februari lämna sin plats som rektor på Karolinska institutet.

Problemet var bland annat att Anders Hamsten hade friat stjärnkirurgen Paolo Macchiarini från forskningsfusk när det gäller operationerna av konstgjorda luftstrupar, ett beslut som kom att ifrågasättas kraftigt.

När Hamsten valde att lämna rektorstjänsten sa han att orsaken var att det blev svårt för honom att med kraft och trovärdighet fortsätta att jobba som rektor.

Anders Hamsten har nu placerats på regeringskansliet där han ska hjälpa till med frågor som rör forskning och medicin. Men han har fortfarande kvar sin grundanställning som professor i hjärtsjukdomar på Karolinska institutet.

– Grundanställningen finns kvar. Den ändras inte om man är rektor. Det är samma läge som när jag var rektor för KI, då uppehöll jag ju inte samtidigt professoranställningen och överläkartjänsten, säger Anders Hamsten. 

Även Harriet Wallberg, som i början av september, petades av regeringen från sin post som universitetskansler, har kvar sin grundanställning som professor i fysiologi på Karolinska institutet.

Detta trots att utredaren Sten Hekscher beskrivit hennes aktiva roll vid anställningen av Paolo Macchiarini på KI, under tiden hon själv var rektor där.

Karolinska institutets ledning konstaterar att de båda före detta rektorerna är tjänstlediga, men att man tittar på det här, och i dagsläget därför inte kan ge någon kommentar. 

Eftersom både Harriet Wallberg och Anders Hamsten har kvar sina anställningar kan de också sitta kvar i Nobelförsamlingen på Karolinska institutet, trots uppmaningar om att avgå även därifrån.

Ingen av dem vill kommentera hur de kommer att agera kring medlemskapet i Nobelförsamlingen framöver.

Anders Hamsten säger att han inte heller nästa år kommer att delta i själva utnämnande av Nobelpristagare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".