Ulrika Björkstén.
Ulrika Björkstén, chef för VetenskapsradionFoto: Stina Gullander/ Sveriges Radio

Svek mot akademiska ideal kan solka medicinpriset

Krönika av Ulrika Björkstén
1:48 min

Vetenskapsradions Ulrika Björkstén om ett akademiskt system som inte förmår hantera fuskare och de som missköter sitt jobb. 

Macchiariniaffären på Karolinska institutet har gång på gång gjort tydligt hur dålig den akademiska världen är på att hantera fusk, fel och lögner.

Hela forsknings- och universitetssystemet bygger på förtroende, ett gammaldags gentlemannaideal som hängt med från den moderna vetenskapens framväxt på 1700-talet, där alla förväntas tala sanning och stå för sina fel.

Med tanke på hur mycket prestige och pengar som numera står på spel inom forskningen är det häpnadsväckande hur dåligt förberett systemet är på att hantera den som ljuger för att tillskansa sig fördelar, den som  oförblommerat fuskar, eller den som bara helt enkelt inte sköter sitt jobb.

En universitetskansler som tvingats avgå efter tidernas mest skandalomsusade tjänstetillsättning, och en rektor som sagt upp sig efter att ha förlängt samma tjänst trots överväldigande bevis för oegentligheter, sitter därför fortfarande kvar i Karolinska institutets nobelförsamling.

Nobelprisens renommé har byggts upp tack vara ett grundmurat rykte om oförvitlighet och förmågan att gräva sig fram till vem som verkligen ligger bakom en stor upptäckt.

Att det i nobelförsamlingen sitter ledamöter som så uppenbart slarvat med kontrollerna i sitt dagliga arbete skär sig skarpt mot den tradition av noggrannhet som inneburit att Nobelprisen har högre prestige än något annat vetenskapligt pris i världen. Men systemet tycks fortfarande sakna alla mekanismer för att hantera ett brutet förtroende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".