Daniel Nocera
1 av 2
Daniel Nocera med ett artificiellt blad. Foto: Harvard University
Daniel Nocera håller i ett träds blad
2 av 2
Daniel Nocera är en av de främsta experterna på artificiell fotosyntes i världen. Foto: Olof Peterson

Artificiell fotosyntes kan skapa rymdmiljöer

Bakterier kan bidra till mat i rymden
1:30 min

Fotosyntesen från gröna växter, alger och bakterier har gjort jorden till ekosystem där vi människor kan överleva. Nu vill forskare använda artificiell fotosyntes för att skapa ett ekosystem i rymdfarkoster.

– Vi är i början av ett projekt att göra en hållbar miljö för rymdfärder, säger Daniel Nocera vid Harvard-universitetet.

Han är en av de främsta experterna på artificiell fotosyntes i världen. De senaste åren har han utvecklat ett system som med solceller som på kemisk väg kan spjälka vatten till syre och väte, med hjälp av solljus. Precis det som händer i alla gröna blad på jorden.

– Samma sak man göra med avloppsvatten i rymden.

Med hjälp av genmodifierade bakterier, som äter vätgas och suger upp koldioxid från luften, ska Daniel Nocera försöka konstruera ett fungerande ekosystem som drivs av artificiell fotosyntes.

Projektet är än så länge i sin linda, men tanken är att bakterierna i framtiden ska kunna producera bränsle, stärkelse och till och med mat till astronauter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".