vulkanutbrott med tjock svart rök
Vulkanen Pavlof på Alaskahalvön fotograferad under utbrottet den 28 mars 2016. Foto: Nahshon Almandmoss/US Coast Guard

Vulkanens ljud kan avgöra om flygtrafik ska stoppas

"All flygtrafik kanske inte hade behövt stoppas"
1:22 min

Efter det stora flygstoppet efter Eyjafjallajökulls utbrott 2010 har exempelvis USA satsat på att förbättra övervakningen av vulkaner. Ett sätt är lyssna på deras lågfrekventa ljud.

– Vi vet nu att vi då kunde gjort ett bättre jobb och att kanske inte all flygtrafik hade behövt stängas ner, säger vulkanologen David Fee vid University of Alaska i Fairbanks 

När en vulkan har utbrott är det i regel inga problem att höra den om man är i närheten. Men en vulkan avger också infraljud som våra öron inte kan uppfatta. 

Och kan man fånga upp de här ljuden går det tidigt att få en uppfattning om vad som håller på att hända. Det handlar om att kunna bedöma om vulkanen bara kommer att släppa ut gas, eller om det också är fråga om aska som kan vara farlig för flygtrafik. 

– Jag försöker bestämma hur mycket material som kommer ut, hur snabbt det kommer ut och hur högt upp det går, säger David Fee.

Det här är viktigt för att så tidigt som möjligt varna flygplan för aska som är på väg upp i atmosfären. 

I våras hade exempelvis den nyckfulla Alaskavulkanen Pavlof, som ligger i den vulkantäta ökedjan Aleuerna, ett utbrott som kraftigt påverkade flygtrafiken.

– Den dagen Pavlof hade utbrott ställdes 100 flygningar in i Alaska, säger David Fee.

Men det kan också handla om att man inte behöver stoppa, eller dirigera om, flygtrafik i så stor omfattning som i april 2010 om vulkanologer med hjälp av infraljud kan tolka att material från ett utbrott inte farligt för flygplan.

– Men vi behöver verktygen för att göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".