Veckan som gått

I Vetandets värld summerar vi veckan som gått. Efter terrordåden i London frågar vi oss hur underrättelsetjänsten arbetar för att samla in information om misstänkta terrorister.

Terror i London

Känslor av vrede och förstämning dominerar efter terrordåden i London. Sverker Gustafsson, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, säger att förövarna utövar en skrämseltaktik. Det är viktigt att skapa fler möten mellan människor socialt och kulturellt, inom idrott och vetenskap, för att minska på spänningarna i världen, säger han.

Terrorister anpassar sig

Trots att man arbetar febrilt med att samla in information så kunde inte terrordåden förhindras. Frågan vad myndigheterna ändå visste på förhand, eller borde ha vetat, lär bli föremål för en stor debatt. Det menar Wilhelm Agrell, som är freds- och konfliktforskare vid Lunds universitet. Avlyssning av telefoner och kontroll av e-post är sätt som underrättelsetjänsten använder, men ett enkelt knep för terrorgrupper att undkomma övervakningen är att inte prata i telefon.

Tuberkulosvaccin på gång

Tuberkulos är en av världens allvarligaste infektionssjukdomar. Två miljoner människor dör varje år. Nyligen träffades världens ledande tuberkulosforskare i Saltsjöbaden och där diskuterade man nya vacciner mot sjukdomen.

Missöden på Oden

En stor polarforskningsexpedition lämnade Göteborg i tisdags och stävar nu med isbrytaren Oden mot Berings sund mellan Alaska och Ryssland. Drygt hundra forskare ska studera tundran och havets ekologi. Vetenskapsradions reporter Malin Avenius lämnar en första rapport om malörer ombord någonstans på Nordsjön.

Andra vetenskapsnyheter från veckan

I måndags skrevs rymdhistoria när vi för första gången kunde se in i en komets inre efter en planerad kollision mellan en amerikansk rymdsond och kometen Temple-1.

Nu har man upptäckt en ny art av tång i Bottenviken. Smaltången har troligen utvecklats ur den vanliga blåstången, och har bildats ovanligt fort, främst genom att den tagit till knepet att klonas när det blev för sött vatten för att den skulle kunna föröka sig.

Nu har kinesiska forskare upptäckt att vilda gäss i västra Kina har smittats av fågelinfluensan. Att viruset kan smitta mellan vilda fåglar och inte bara tamfågel ökar risken för att fågelinfluensan ska kunna spridas över stora avstånd, tror forskarna. Dessutom bekräftar Filippinerna att landet har fått sitt första fall av fågelinfluensa, och då handlar det om ankor på en gård utanför Manila. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".