bildkollage
Roboten fungerar som ett extra skelett. Foto: University of Automation Science and Electrical Engineering

Robot ger stöd under rehabilitering

För att hjälpa människor att träna upp benmusklerna och förmåga att gå efter en stroke eller ryggmärgskada, pågår mycket forskning kring så kallad robotassisterad rehabilitering, där en robot fungerar som ett yttre skelett för den nedre delen av kroppen för att ge stöd under rehabiliteringen.

Nu har ett kinesiskt forskarteam tagit fram en robot som kan vara ett stort steg framåt vad gäller det här, eftersom den har en naturlig knärörelse.

Just knärörelsen är en utmaning eftersom det är en av de mest komplexa mekaniska systemen i den mänskliga kroppen och en kritisk del av rehabiliteringen för vår förmåga att behärska våra ben.

Forskarna har löst problemet genom att roboten har en parallell knäled som imiterar den mänskliga.

Forskarna arbetar fortfarande med att få rörelserna hos det här yttre robotskelettet att kontrolleras av patientens egna hjärnsignaler, vilket kan få det här skelettet att fungera som en del av den mänskliga kroppen, enligt Weihai Chen, professor vid Beihang University's School of Automation Science and Electrical Engineering, i Beijing.

Referens: Mingxing Lyu et al. Design of a biologically inspired lower limb exoskeleton for human gait rehabilitation Review of Scientific Instruments. Oktober 2016. DOI: 10.1063/1.4964136

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".