Skylt "stop ebola i vid en gatan med bilar
Sierra Leone var en av de västafrikanska länder som drabbades svårt av ebolasmittan. Foto: Aurélie Marrier d'Unienville/TT

Forskare höll inne på kunskap om ebolaviruset

Information om viruset delades inte
2:02 min

Forskare förde inte vidare sina kunskaper under ebolaepidemien för två år sedan. Men förhoppningsvis ska något liknande inte kunna ske så lätt i framtiden.

En del forskare, och även från stora kända institut, delade inte informationen om gensekvenseringen av viruset. Det konstaterar Peter Piot, chef vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, som just nu deltar i ett seminarium om infektionssjukdomar på Karolinska institutet i Solna.

Peter Piot var redan på 1970-talet med och upptäckte ebolaviruset i dåvarande Zaire.

Den här gången berättade inte vissa forskare direkt allt de visste om hur viruset såg ut. Samtidigt dog 11 000 människor i Västafrika.

– Det är oacceptabelt, säger Peter Piot.

I andra vetenskaper som matematik och fysik delar forskare väldigt snabbt med sig av sina resultat.

Efter ebolaepidemin har därför flera forskningsfinansiärer sagt att man inte ger pengar till den forskare som undanhåller kunskap i akuta lägen.

Men det finns andra problem kring kunskapen om virus, exempelvis vem som äger själva virusen. Det konstaterar Marie Paule Kieny, som är biträdande generaldirektör på Världshälsoorganisationen, WHO.

Orsaken är en överenskommelse som framför allt var tänkt att säkra fattiga länders del av vinster kring växter och andra genetiska resurser i länderna. Det här regleras i det så kallade Nagoyaprotokollet. Men överenskommelsen tycks ha blivit till nackdel för hälsovården.

För vilket land äger ett virus som först uppstår på ett ställe, sen sprids och utvecklas i ett annat land, men där drabbade kanske behandlas i ett tredje land? Det var en situation som uppstod i samband med ebolaepidemin och som försenade arbetet.

Än så länge är det här inte alls klart reglerat vad som gäller, konstaterar Marie Paule Kieny på WHO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".