Hjärnans rädslocentrum styr vår kontakt med andra

Varför är vissa människor utåtriktade, medan andra är blyga? Förklaringen kan finnas i hjärnans centrum för rädsla, enligt amerikanska forskare.

Människor med Williams syndrom har en sak gemensamt - de är mer sociala än andra. De tar gärna kontakt med främlingar, och visar inget av den blyghet eller försiktighet som andra människor kan känna av.

Nu har amerikanska forskare upptäckt att hos personer med Williams syndrom så reagerar inte rädslocentrat i hjärnan som det gör hos vanliga människor, när de får se till exempel en bild på en arg människa. Däremot reagerade de starkare än andra när de såg skrämmande bilder som inte involverade andra människor, och forskarna tror att det är skälet till att de med Williams syndrom ofta lider av olika fobier, som till exempel spindelsräck.

Det verkar alltså som personer som lider av Williams syndrom saknar en naturlig spärr som andra har för att skydda oss från människor som vill oss illa. Forskaren Andreas Meyer-Lindenberg säger till Vetenskapsradion att även om de som har Williams syndrom är oerhört trevliga och roliga att jobba med, så kan de lätt råka illa ut, just för att de är så gränslösa i sin kontakt med andra människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista