Väldigt kalt runt ett område som liknar en halvö
1 av 2
Så här högt upp på de branta stränderna vid Taan-fjorden nådde tsunamivågen slog förra hösten. Nästan alla träd är borta. Foto: Chris Larson/UAF
Porträtt Göran Ekström
2 av 2
Professor Göran Ekström vid Columbiauniversitetet i New York. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Alaskas smältande glaciärer kan orsaka förödande tsunamivågor

"Nästan svårt att tro, vågen nådde lokalt 100 höjdmeter upp på andra sidan"
1:41 min

Smältande glaciärer som orsakas av den globala uppvärmningen ökar risken för kraftiga jordskred i vissa områden i Alaska. Dessa massiva rörelser kan även leda till enorma tsunamivågor.

I oktober i fjol svepte en väldig tsunamivåg över en liten fjord i en obebodd del av Alaska. Det inträffade efter att ett stort jordskred på ungefär 150 miljoner ton inträffat vid en glaciär.

Stora ytor skog kalhöggs av jättevågen som slog upp mycket högt på fjordens branta stränder. Tsunamin upptäcktes av den svenske seismologiprofessorn Göran Ekström på Columbiauniversitetet i New York.

– När det här jordskredet hände så var det helt enkelt så att jag tittade på min dator och upptäckte en seismisk källa som ingen annan hade - och det gjorde mig nyfiken, säger han.

Efter ett tag fick Göran Ekström nytagna satellitbilder över området från rymdorganisationen Nasa. Bilderna visade inte bara att skredet gått ner i fjorden Icy Bay. En efterföljande tsunamivåg hade dessutom svept bort stora mängder skog på fjordens stränder.

– Det är nästan svårt att tro. Vågen nådde lokalt 100 höjdmeter upp på andra sidans stränder och det är massor av skog som bara är borta.

Även i somras inträffade ett väldigt skred vid en glaciär nära alaskafjorden Glacier Bay, som ofta besöks av stora kryssningsfartyg. Men skredet stannade precis innan massorna hann ner i vattnet.

– Väldigt ofta finns ett stort fartyg framför den här glaciären. Hade det hänt något liknande som i Icy Bay så hade det kunnat bli en katastrof.

Och den globala uppvärmningen med glaciärernas tillbakagång kan i områden där det finns glaciärer som går ner till havet, innebära ökad risk för den här typen av skred och tsunamier i framtiden.

– När isen försvinner skapas brantare sidor på fjorden och det leder till en instabilitet som kan leda till sådana här jordskred, Göran Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".