Tuberkulosbakterien äldre än man trott

Tuberkulosbakterien är mycket äldre än man tidigare har trott, kanske flera miljoner år gammal. Det kan vara förklaringen till att tuberkulosbakterien är så bra på att anpassa sig och lura kroppens försvar.

Forskare vid Pasteur-institutet i Paris har upptäckt att tuberkulosbakterien kan ha levt sida vid sida med oss redan i mänsklighetens barndom. Förut trodde man att den moderna typen av tuberkelbakterier var 10 000 år, men de nya rönen talar för att den är 35 000 år. Dessutom har man kunnat beskriva hur ur-tuberkelbakterien såg ut för ett par miljoner år sedan, och den tror forskarna infekterade våra förfäder i Afrika.

Två miljoner dör varje år

Tuberkulos är världens tredje största infektionssjukdom efter HIV och malaria. Varje år dör två miljoner människor i sjukdomen, främst i Afrika. Men faktum är att var tredje människa i världen bär på tuberkelbakterien. Hos de flesta är bakterien vilande. Den gömmer sig i våra celler och håller sig osynlig för vårt immunsystem.

När sen vi blir gamla, svaga eller sjuka kan den aktiveras och blossa upp till en livshotande tuberkulos.

Lurar vårt immunsystem

Att man nu sett att tuberkelbakterien och människan tycks vara lika gamla kan vara förklaringen till att bakterien är så bra på att lura vårt immunsystem, tror Gunilla Källenius, som är professor emerita vid Smittskyddsinstitutet och Karolinska institutet i Solna.

- Inte bara det att vi är lika gamla, utan även att vi verkar ha vårt ursprung på samma ställe på jordklotet. Dessutom kan bakterien överleva i människan under oerhört lång tid, i flera decennier. Man kan bli smittad som litet barn och bli sjuk av den här infektionen när man är riktigt gammal, säger Gunilla Källenius.