Zikavirusets påverkan på spermie. I nedre högerhörnet en frisk mustestikel och en krympt sjuk testikel.
Zikainfekterade musspermier. I nedre högerhörnet en frisk och en krympt sjuk testikel. Foto: Prabagaran Esakky och Eric Young

Zikaviruset krympte testiklar – med minskad fertilitet som följd

Möss fick lägre testosteronhalter och spermienivåer
1:24 min

Idag publiceras den första studien kring hur zikaviruset skulle kunna påverka mäns fertilitet. Studien är gjord på möss och visar oroväckande konsekvenser för just den manliga fruktsamheten.

Forskning på zikaviruset har tidigare främst handlat om virusets påverkan på gravida kvinnor och foster. Men nu har forskare på Washington University School of Medicin studerat hur hanmöss reagerar på viruset.

Tre veckor efter att mössen hade infekterats av zikaviruset krympte deras testiklar och den inre strukturen förstördes helt. Det här ledde till en minskning till en tiondel av de ursprungliga nivåerna av testosteron och spermier, som i sin tur ledde till försämrad fertilitet.

– Alla celler i testikeln verkar påverkas av zikaviruset, säger Lars Henningsohn, docent i urologi på Karolinska institutet.

Studien är inte direkt överförbar till människan eftersom det är en djurstudie, men den kan ge en fingervisning om hur forskare kan studera zikaviruset i liknande celler, exempelvis människans.

– Studien ger också en modell för att testa nya behandlingsmetoder, vacciner och andra läkemedel som skulle kunna påverka och i bästa fall bota eller ta bort sjukdomen helt och hållet, säger Lars Henningsohn.

Referens: Jennifer Govero et al, Zika virus infection damages the testes in mice, Nature, DOI 10.1038/nature20556 (2016).

Relaterat

Mer om > Kroppen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".