Två skrattande svenska kvinnor omfamnar varandra
Vi svenskar mår riktigt bra! Foto: Whystart-short

Svensken gladare än sydeuropén

Så här en mörk och regnig novemberdag kan man fråga sig om vi karga nordbor är mer depressiva än de heta sydlänningarna? Nej, i verkligheten verkar det vara precis tvärtom.

En ny upplaga av the European Social Survey avlivar effektivt myten om att sydeuropéer skulle vara gladare och friskare än vi här uppe i det kyliga och regniga Norden. I alla fall om man frågar invånarna själva.

I rapporten har 40 000 personer från 20 europeiska länder, däribland nästan 2000 svenskar, svarat på frågor om liv och hälsa. 

Det visade sig då att svenskarna anser sig ha mycket bra hälsa jämfört med övriga länder. Bara irländarna och schweizarna känner sig en aning friskare än svenskarna.

Våra hjärtan hör till de friskaste i Europa, och svenskar rör på sig mer än genomsnitts-europén. Sverige har också varit framgångsrikt med rökavvänjning. Med bara 15 procent rökare i Sverige är vi nu bäst i klassen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".