Man utanför murar
Man på väg mot livet utanför murarna. Foto: Gorm Kallestad/TT

Färre våldsdömda återfaller med rätt medicinering

Frisläppta med mediciner gör färre brott
1:27 min

Personer med psykiska besvär och som suttit i fängelse begick färre våldsbrott efter frisläppandet om de fortsatte med sin medicinering. Det visar en studie på över 22 000 interner i Sverige.

De före detta internerna följdes under en femårsperiod och ungefär en femtedel återgick i brott.

I studien jämförde forskarna vad som hände när den frisläppta hämtade ut sina mediciner eller avstod. Forskarna kunde via register se att våldsbrotten minskade under perioderna när tidigare dömda hade tillgång till exempelvis antipsykotiska eller adhd-läkemedel.

Seen Fazel, professor i rättpsykiatri i Oxford, har lett studien. Han menar att det är viktigt för hälso- och sjukvården att följa upp vad som händer med personer som kommer ut från fängelset.

– Fördelarna med medicinering är fler än att bara att behandla symptom. Det kan få andra samhällseffekter som i det här fallet hur många som återfaller i våld, säger han.

Studien publiceras i amerikanska läkartidningen JAMA.

Referens: Zheng Chang et al. Association Between Prescription of Major Psychotropic Medications and Violent Reoffending After Prison Release.  JAMA. 2016;316(17):1798-1807. doi:10.1001/jama.2016.15380

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".