En elefant vänster i bilden som kollar på en flock zebror
Elefant i Etosha National Park i Namibia. Foto: Robin Naidoo/WWF

Ökat skydd av elefanterna i Afrika kan löna sig

Det är inte bara de moraliska aspekterna som spelar in i debatten om tjuvjakt på elefanter i Afrika. En ny studie visar att många afrikanska länders ekonomi tjänar på att värna elefanternas liv.

Forskare har sett att den afrikanska ekonomin förlorar över 200 miljoner kronor per år i turistintäkter till följd av tjuvjakten på elefanter. Det har man sett genom att titta på sambandet mellan låg turism i nationalparker och hög frekvens av tjuvjakt.

Den nya studien visar att det i många afrikanska länder skulle vara ekonomiskt lönsamt att hejda nedgången av elefantbeståndet.

En av forskarna i studien menar exempelvis att man för varje dollar som investeras för att skydda elefanterna i Östafrika fås 1,78 dollar tillbaka. Det är alltså en bra investering, menar forskaren. 

Referens:Robin Naidoo et al, Estimating economic losses to tourism in Africa from the illegal killing of elephants, Nature, DOI: 10.1038/ncomms13379

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".