bild på en märlkräfta som tillhör släktet Phronima
Den här märlan tillhör släktet Phronima och har strukturer av mikroskopiska sfärformade strukturer på kroppen som reflekterar ljus. Foto: Laura Bagge, Duke University

Även genomskinliga djur behöver kamouflage

Vissa arter av så kallade märlor eller märlkräftor har strukturer på kroppen som verkar kunna minska deras synlighet djupt nere i havet.

Den som är genomskinlig och bor så djupt nere i havet att solljuset nästan inte alls tränger ner så långt kan ändå behöva någon form av kamouflage.

Så är det för en del genomskinliga märlor. En sorts kräftdjur som också kallas för märlkräftor. När rovfiskar som kan producera eget ljus letar efter byten, riskerar märlorna att upptäckas när det glimmar till i deras kroppar.

Men nu har amerikanska forskare använt elektronmikroskop och upptäckt att några märlarter har olika former av utskott eller strukturer på kroppen och benen.

Enligt forskarna har strukturerna egenskaper som gör att de reflekterar ljus på ett sätt som hindrar de små djuren från att glimma till och bli upptäckta av rovdjur. Alltså som en form av kamouflage.

Referens: Laura E. Bagge et al. Nanostructures and Monolayers of Spheres Reduce Surface Reflections in Hyperiid Amphipods. Current Biology 26 oktober 2016. DOI: 10.1016/j.cub.2016.09.033

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".