Radioteleskopet FAST
Världens största radioteleskop i Kina söker efter signaler från stjärnor och galaxer. Foto: Chinatopix via AP/TT

Kinesiskt superteleskop klar för spaning – men ses redan som omodernt

"Man fortsätter en utveckling som tog slut för 40 - 50 år sedan"
1:42 min

Världens största radioteleskop FAST, som ska utforska universum och spana efter liv på andra planeter, invigdes nyligen i Kina. Det är en enorm metallskål på 500 meters diameter som fyller en hel dalgång i de sydkinesiska bergen.

Jätteantennen som ska lyssna efter signaler från rymden är nu störst i världen. Nästan 10 000 människor har fått flytta för att ge plats åt konstruktionen som invigdes i september.

Samtidigt är teleskopet så stort att det av vissa beskrivs som en omodern satsning.

– Man fortsätter en utveckling som kanske tog slut för 40-50 år sedan, säger den svenske radioastronomen Mikael Lerner vid det svenska radioobservatoriet i Onsala.

– Men naturligtvis kommer de att kunna se mycket vetenskapligt intressant med ett så stort teleskop, fortsätter han.

Mikael Lerner har själv arbetet vid det liknande men mindre Arecibo-teleskopet i Puerto Rico. Efter att jätteparabolen byggdes för 50 år sedan har utvecklingen gått åt ett annat håll. 

Ett modernare sätt är att bygga nätverk av mindre teleskop. Nätverken blir oftare billigare att bygga, och med hjälp av intensiv databehandling kan de förvandlas till ett slags virtuella jätteteleskop. 

Peng Bo, chefsastronom på det kinesiska jätteteleskopet FAST, säger att det är alldeles för tidigt att säga vilket alternativ som skulle bli billigast.

Nätverk med liknande kapacitet skulle bli mycket komplicerat och kräva mycket datorkraft, menar han. 

– Det skulle bli en utmaning även för de bästa superdatorerna, säger Peng Bo som avfärdar tankar om att FAST skulle vara omodernt.

, och mer om radioastronomi och det kinesiska jätteteleskopet i Vetandets Värld idag 12.10.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".