Sauvage pekar på glasruta med uppritade molekyler
Jean-Pierre "molekyltämjaren" Sauvage i labbet på Strasbourgs universitet. Foto: Niklas Zachrisson

Nobelpristagare skapar världens minsta kompressor

"Visar kemins stora kraft"
1:31 min

Jean Pierre Sauvage har påbörjat utvecklingen av världens minsta kompressor. Det är en molekylär maskin som kan trycka ihop och förändra formen på andra molekyler, till exempel läkemedel.

Jean-Pierre Sauvage får Nobelpriset i kemi för att ha startat utvecklingen av molekylära maskiner, som redan lett fram till molekylära datorchip och smarta material som på egen hand kan förändra sin form.

Nu har Jean-Pierre Sauvage, som är professor vid Strasbourgs universitet i Frankrike, påbörjat utvecklingen av världens minsta kompressor.

– Det är en molekylär maskin som kan trycka ihop och förändra formen på andra molekyler, och på så vis snabbt och enkelt kunna förändra funktionen av till exempel ett läkemedel, säger Jean-Pierre Sauvage.

Sauvage har inspirerats av kroppens egna kompressormolekyler, enzymerna, som har en förmåga att omsluta, laga och förbättra vissa proteiner i kroppen.

Sauvage får Nobelpriset för att ha startat vad Nobelkommittén kallar för den nya industriella revolutionen – de molekylära maskinernas intåg.

Han startade sin forskarkarriär med en enkel kedja av två cirkelformade molekyler, som senare kunde kontrolleras med ström. Han slutar nu med en mer avancerad molekyl formad likt en grotta som alltså fungerar som en kompressor, en molekyl som kan trycka ihop och ändra formen på andra molekyler.

Sauvage har nyligen pensionerats och kommer själv inte att fortsätta med forskningen på sin molekylära kompressor. Men han hoppas att andra forskare färdigställer arbetet framöver.

– Lyckas man skapa så här avancerade molekyler, visar man verkligen kemins stora kraft, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".