Man med händer på huvudet
Oro för sjukdomar kan bli bekymmer på sikt. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Överdriven oro för hälsan kan ge hjärtproblem

"Man ska utreda och behandla tillståndet"
1:25 min

Personer med hälsoångest, en lättare form av hypokondri, drabbas i högre grad av hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en ny norsk studie.

Hälsoångest har personer som upplever stark oro för att drabbas av en allvarlig sjukdom. Oron står inte i proportion till risken att bli sjuk, och finns dessutom kvar trots att det inte finns några objektiva tecken på sjukdom.

Forskarna har genom en enkät undersökt hur personer i 45-årsåldern i området kring Bergen upplevde sin hälsa, och hur pass oroliga de var för den.

20 år senare, när deltagarna i studien hade nått 65-årsåldern, hade relativt få hunnit få några hjärt-kärlproblem. I gruppen som inte var särskilt oroliga för hälsan hade tre procent fått hjärtbesvär. 

Men i gruppen med hälsoångest hade sex procent hunnit få hjärtkärlsjukdomar, som till exempel hjärtinfarkt.

Resultatet förvånar forskarna eftersom det funnits en föreställning om att personer med hälsoångest lever hälsosammare.

– Ja, vi tänkte att om man är bekymrad över sin hälsan så kan det hända att man vill träna mer, röka mindre och ha en bättre livsstil med tanke på hjärtsjukdomar, säger Line Berge vid universitetet i Bergen.

Men så var det alltså inte. De med hälsoångest levde inte hälsosammare än andra. Hälsoångesten verkade snarare i långa loppet ha skapat ett ökat slitage på kroppen och därmed ökat risken för hjärtkärlsjukdomar.

Hon menar att det därför är viktigt att ta personers oro på allvar.

– Att ha ångest här och nu är inte farligt. Men på sikt kan det skapa större problem. Man ska börja en korrekt utredning och behandling av tillståndet, säger Line Berge.

 Referens: Line Berge et al "Health anxiety and risk of ischaemic heart disease: a prospetive cohort study linking the Hordaland Health Study with the Cardiovascular Diseases in Norway project" BMJ 2 Nov 2016, doi:10.1136/bmjopen-2016-012914

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".