Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
man går på kyrkogård där gravstenar vält
Delar av kyrkogården i Nurcia förstördes i skalvet. Foto: FILIPPO MONTEFORTE/TT

Professor: Jordbävningssäkring i Norcia minskade skalvets effekt

"Bara fläckvis förstörelse"
4:09 min

För andra gången i år drabbades centrala Italien av en mycket kraftig jordbävning. I slutet av augusti dog flera hundra när framför allt stora delar av staden Amatrice helt raserades. Men denna gång rapporteras inga döda, trots att jordbävningen var ännu kraftigare. Vetenskapsradions Ulrika Björkstén som var på plats i området i augusti har tagit reda på vad som var skillnaden.

Skalvet som inträffade i söndags uppmättes till 6.6 på richterskalan och hade sitt epicentrum precis intill den lilla staden Norcia i Umbrien.

Det är samma stad som vid jordbävningen i augusti framhölls som det goda exemplet, staden där man hade klarat sig utan raserade hus eftersom man jordbävningssäkrat byggnaderna, förstärkt dem med balkar, stålnät och betongskal.

Själv besökte jag staden några dagar efter det stora augustiskalvet som  hade sitt epicentrum mitt emellan Amatrice i regionen Lazio och just Norcia.

Skillnaden mellan de båda städerna var enorm. I Norcia syntes bara några små sprickor och lite puts som ramlat till marken, medan Amatrice till stor del låg i ruiner med hundratals döda som följd. 

Invånarna i Norcia var rädda för efterskalv, de sov i sina bilar eller var evakuerade, men lättnaden var påtaglig – jordbävningssäkringen hade fungerat. Regionen Umbrien har efter många svåra skalv de senaste decennierna haft en uttalad policy att jordbävningssäkra hus, något som inte gjorts lika systematiskt i grannregionen Lazio där Amatrice ligger. Det var förklaringen jag fick på den stora skillnaden mellan de två städerna.

Men vid det senaste skalvet, nu i helgen, var det just Norcia som drabbades. Bland de första rapporterna som kom var ett  twittermeddelande från Norcias munkar, "Basilikan har rasat" stod det. Och inte bara den, runt om i staden föll den här gången flera hus ihop.

Så var då jordbävningssäkringen trots allt inte tillräcklig? Jag ringer återigen upp Michele Calvi, professor i jordbävningssäkring i Pavia, som var en av dem som efter jordbävningen i augusti höll fram Norcia som ett gott exempel.

– Norcia drabbades visserligen av stor förstörelse den här gången, men ingen total förödelse som flera av städerna i augusti. Och att Norcia blev hårdare åtgånget den här gången är inte konstigt, både med tanke på att epicentrum var ännu närmare stan än förra gången och att jordbävningen var betydligt kraftigare, 6,6 på richterskalan mot 6,2 i augusti.

Fyra gånger så stora rörelser skakade marken i Norcia denna gång, fortsätter Michele Calvi. Men effekterna av jordbävningssäkringen syntes ändå tydligt, menar han.

– Ja jag tycker trots allt att jordbävningssäkringens effektivitet har bekräftats, just genom att förstörelsen i Norcia bara har skett fläckvis, det handlar inte om hela delar av staden som förstörts, som i Amatrice i augusti, lägger han till. Det är naturligt att inte alla byggnader varit lika ordentligt säkrade, och de är konskevenserna av det vi ser nu i Norcia säger Michele Calvi.

Att det inte blev några dödsoffer i regionen den här gången menar han dock främst beror på att i slutet av oktober inte fanns några sommargäster och mycket färre turister, fler hus var helt enkelt tomma.

Eftersom själva jordbävningen var kraftigare än i augusti har däremot skadorna på natur och vägar blivit betydligt större denna gång.

– Eftersom energin jordbävningen var så hög den här gången har jordbävningen skapat ras och mycket fler skador på till exempel vägar, säger Michele Calvi, professor i jordbävningssäkring i Pavia.

Vetandets värld: Så säkras italienska hus mot jordbävningar

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".