Marie-Louise Kristola. Foto: Sveriges Radio
Marie-Louise Kristola. Foto: Sveriges Radio

Paris firar när klimatavtalet träder i kraft

Marie-Louise Kristola om klimatet
5:06 min

I dag träder Parisavtalet i kraft. Eiffeltornet kommer att färgas grönt och triumfbågen blir både grönt och får en smiley - ett jordklot med en glad mun på projicerat på sidan.

Det som firas är världens första globala klimatavtal som alltså klubbades i Paris den 12:e december förra året.

Det är ett av de avtal som skrivits under av flest länder i historien. Länderna har enats om att sträva efter att hålla den globala uppvärmningen under två grader, helst inte över 1.5 grader, vid slutet av det här seklet.

Även om det var en lång och krånglig väg under tjugo års klimatförhandlingar gick den här så kallade ratificeringsprocessen, där länderna godkänner avtalet, snabbare än någon vågat tro. Det tog inte ens ett år att samla de länder som behövdes.

Framför allt innebär det att alla länder som undertecknat nu faktiskt är ansvariga att börja förverkliga det de själva lovat att göra i den här klimatplanerna som alla länder lämnat in, och som ju är en viktig del i klimatavtalet. 

Allt ska också mätas och rapporteras. Redan om två år ska en första genomlysning göras av hur arbetet går, och var man kan gå snabbare fram. Alla länder har också lovat att aldrig backa och minska sina ambitioner. I stället ska strävan vara att öka ambitionerna när det är möjligt.

Mer om klimatavtalet och hur processen fortsätter i ljudklippet ovan!

Mer om ratificeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".