ögonformad galax
1 av 2
Universums öga. Foto: M. Kaufman, B. Saxton ALMA/NASA/ESA
två spiralgalaxer som kolliderat och bildar en formation som liknar ett öga
2 av 2
Två spiralgalaxer har kolliderat och bildar ett jätteöga ute i universum. Foto: M. Kaufman, B. Saxton ALMA/NASA/ESA

Universums öga – en våg av stjärnor och gas

Astronomer har upptäckt en ovanlig och vacker stjärnformation, som bildats efter att två så kallade spiralgalaxer kolliderat.

En spiralgalax består av tiotals miljarder stjärnor, och ser ofta ut som en flat, diskusliknande skiva med vindade armar.

Forskarna har upptäckt två sådana galaxer som hakat i varandra när de passerat förbi, kolliderat, och bildat en struktur som liknar ett kolossalt öga med pupill och omgivande ögonlock. Den befinner sig ungefär 114 miljoner ljusår bort, i riktning mot Stora hunden.

Att två galaxer kolliderar är i sig inte så ovanligt, men att det resulterar i sådana här ögonliknande formationer är sällsynt, säger forskarna.

Det är med hjälp av 66 sammanlänkade radioteleskop som man kunnat upptäcka det enorma ögat, och också i detalj kunnat studera hur gas rör sig som en jättevåg utmed formationens ögonlock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".