En mamma och hennes dotter, panna mot panna.
Kanske är mamma ibland bättre än tonårsdottern på att lära sig vissa nya saker. Foto: J.K. Califf

När gammal är äldst

Är det svårare att lära sig nya saker som lite äldre, än som ung? Nej, inte alltid, visar en studie från universitetet i London.

I ett försök där man testade en viss typ av logiskt tänkande hos personer i olika åldersgrupper, visade det sig vara tvärtom. Äldre tonåringar och vuxna kan ibland vara bättre på att lära sig nya saker än yngre.

Det hela handlade om logiska test, där personerna bland annat fick se olika mönster i ett rutnät av 3x3, men där den sista rutan lämnats blank. Det gällde då att lista ut hur den sista figuren skulle se ut för att passa in, baserat på de andra åtta.

Totalt gjorde över 600 personer testet. Sedan fick de träna på uppgiften i tio minuter om dagen i 20 dagar, innan de testades på nytt. Då visade det sig att de äldre testpersonerna hade förbättrats mer än de yngre.

Sämst på att förbättra sin förmåga just i detta test, var ungdomar i 13-16 års ålder. Det kan ha att göra med att de delar av hjärnan som hanterar analytisk förmåga utvecklas senare i livet, menar forskarna.

Det var dock inga jättegamla testpersoner med i experimentet, den äldsta gruppen var som högst 33 år.

Källa: L. J. Knoll et al, 2016. A window of opportunity for cognitive training in adolescence. Psychological Science, november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".