Fladdermus och vinkkraftverk
Kan leda till dödliga kollisioner. Foto: Anders Hedenström/Sience-Handout/Fiona Mathews

Svårt att skydda fladdermöss från vindkraftverk

Vindkraftverk kan vara dödsfällor för fladdermöss - och det är svårt att undvika riskerna, visar en ny brittisk studie.

Trots dyrbara kartläggningar av fladdermusaktivitet i områden nya vindkraftparker planerats, har man inte lyckats skydda fladdermöss från dödliga kollisioner med de roterande vindkraftbladen. Det visar en studie som nu publiceras i tidskriften Current Biology. Enligt forskarna är det helt enkelt svårt att förutse hur fladdermössen kommer att påverkas.

Naturvårdsbiolog Johan Ahlén menar att det inte bara handlar om att undvika att placera vindkraftverken i områden där det lever många fladdermöss. Vindkraftverken kan i sig locka till sig fladdermöss.

– Det beror på att det blir mer insekter runt ett vindkraftverk. Fladdermössen börjar jaga där. Man skapar en relativt attraktiv jaktplats för fladdermöss, men det innebär alltså stora risker för djuren, säger Johan Ahlén.

I Sverige har flera inventeringar gjorts över hur många fladdermöss som dödas av vindkraftverk. Enligt Johan Ahlén finns det indikationer på att det här i vissa fall kan påverka mer sällsynta arter negativt.  

– Fladdermöss är inte som möss, utan de är långlivade djur och har inte en så snabb reproduktionstakt. Om man plockar bort en relativt liten del, så kan det få allvarliga följder för dem som finns kvar, säger han.

Referens: Lintott et al: "Ecological impact assessments fail to reduce risk of bat casualties at wind farms" Current Biology, 2016. DOI: 10.1016/j.cub.2016.10.003

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".